Duiken in Nederland

Duiken wordt vaak in verband gebracht met tropische oorden zoals de Rode Zee en het Caribisch gebied. Het duiken op deze plaatsen is natuurlijk ook geweldig. Toch heeft ons eigen Nederland ook veel moois te bieden onder het wateroppervlak. De watertemperatuur in Nederland maakt dat je zelden met je badkleding te water kan gaan. Met het juiste duikpak kun je het echter lang volhouden zonder het echt koud te krijgen.

Een van de mooiste duikgebieden in Nederland is natuurlijk de provincie Zeeland met de Grevelingen en de Oosterschelde maar ook de Noordzee. Niet voor niets wordt in 2015 het wereldkampioenschap onderwaterfotografie in Zeeland gehouden.
Duikers uit heel Nederland, België en Duitsland komen naar Zeeland toe om te duiken. Er zit onderwater heel veel leven zoals kreeft, krab, snotolven, sepia’s, naaktslakken, zeesterren, zeebaarzen, botervissen, slijmvissen, grondels en schol enz. Het zicht kan wisselen van 4 tot soms wel 15 meter. Het duiken bij de Zeelandbrug is ook een ware belevenis, in het weekend is het hier altijd een grote drukte, maar dat is dan ook terecht. Er is hier veel te zien, de eerste pijler van de Zeelandbrug is pracht begroeid en is dan ook prachtig om een kijkje bij te nemen. In mei broeden en paren de zeekatten bij de Zeelandbrug, dit is een heel bijzondere ervaring.

Nieuwjaarsduikers 2015Naast duiken in Zeeland zijn er in Nederland nog volop andere mooie zoetwaterplassen waaronder zandafgravingen en recreatie gebieden waar je heel mooi kunt duiken. Wij duiken graag in de Groene Heuvels bij Nijmegen,  “de Beldert” te Zoelen en Slijk-Ewijk heeft een pracht recreatie gebied waar het onderwater leven heel divers is.  Bij deze drie plassen is het zicht soms wel meer dan 10 meter. Wat je zoal kunt tegen komen is snoek, baars, rivierkreeft, snoekbaars, paling, karper enz.

Dus ook duiken in Nederland is de moeite waard. Op www.duikersgids.nl vind je alle duikstekken in Nederland op een rijtje.